U izuzetnom prirodnom okruženju očekuju nas filmske projekcije klasika koje su režirali ili u kojima igraju gosti ovogodišnjeg Ponta Lopud festivala.

Filmski program otvorit će film OSLIKANI VEO u kojem glavnu ulogu igra ovogodišnji master na Ponta Lopudu, Edward Norton. Film Johna Currana romantična je i psihološki obojena odiseja dvoje supružnika usred turbulentnih povijesnih događaja. Uz Edwarda Nortona u ovoj priči o ljubavi, izdaji i milosrđu glumi i Naomi Watts.

NAKON LUCIJE, film Michela Franca koji je osvojio glavnu nagradu u sekciji Un Certain Regard na filmskom festivalu u Cannesu 2012. prikazivat će se drugu festivalsku večer. Gubitak bliske osobe i pokušaj nošenja s tom tugom u fokusu je ove drame koja se bavi i vrlo aktualnom temom vršnjačkog nasilja. Film je bio meksički kandidat za Oscara za najbolji strani film 2012. godine.

Slijedi projekcija filma TURIST, redatelja Rubena Östlunda. Film je odlična analiza muško-ženskih odnosa, a prati mladu švedsku obitelj na opuštenom odmoru u francuskim Alpama, sve dok se jednog jutra umjetno inducirana lavina ne otme kontroli i krene prema terasi na kojoj junaci piju kavu. Nakon toga za tu obitelj više ništa nije kao što je bilo. TURIST je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija, a osim što je bio nominiran za prestižni Zlatni globus, ušao je i uži izbor za Oscara.

Juho Kuosmanen režirao je NAJSRETNIJI DAN U ŽIVOTU OLLIJA MӒKIJA. Priča je to o renomiranom finskom boksaču, koji se na samom početku profesionalnog života, sučeljava s aktualnim svjetskim prvakom u perolakoj kategoriji. Iako doživljava ponižavajući poraz u drugoj rundi pred prepunim stadionom, Olli Mäki će kasnije tvrditi da je to bio najbolji dan u njegovom životu. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine gdje je osvojio nagradu za najbolji film u sekciji Un Certain Regard.

Završnu večer trećeg izdanja Ponta Lopud festivala na programu je TROKUT TUGE Rubena Östlunda. Socijalna je to satira koja propituje klasne uloge i prokazuje neukus ekstremnog bogatstva. Mjesto radnje je kruzer koji zaluta daleko od civilizacije na pusti otok. U tom se trenutku socijalne uloge obrnu, a posada koja se sastoji od snalažljivih i praktičnih ljudi počne dominirati nad uštogljenim gostima. Film je osvojio Zlatnu palmu, četiri glavne Europske filmske nagrade, a nominiran je za tri Oscara