Od 31. kolovoza do 2. rujna na Lopudu će se održati Ponta Lopud Jazz festival, a osim što će jazz profesionalci u inspirativnom okruženju mira i nesvakidašnje ljepote otoka Lopuda imati priliku sudjelovati u razgovorima o glazbenoj industriji s nekim od najvećih jazz glazbenika iz cijelog svijeta, publika će moći uživati u live izvedbama međunarodnih izvođača, uključujući višestruko nagrađivane jazz glazbenike iz SAD-a, Meksika, Japana, Australije, Hrvatske, Portorika, Venezuele… i to potpuno besplatno.

Koncerti, uz popratni jam session održavat će se u bajkovitom vrtu hotela Grand na Lopudu, a da biste doživjeli ovo jedinstveno iskustvo dovoljno je na sustavu Ulaznice.hr na linku ulaznice.hr/r/Ponta-Lopud-Jazz-festival preuzeti svoju besplatnu ulaznicu. Za vrijeme festivala, od 31. kolovoza do 2. rujna 2023., za festivalsku publiku dodatno je organiziran dolazak na Lopud brodom Argosy. Vožnja brodom traje do najviše 60 minuta.

Prva dva festivalska dana, dakle 31. kolovoza i 1. rujna, brod Argosy kreće iz luke Gruž u Dubrovniku u 19:00 sati, a povratak s Lopuda je u 00:30, a 2. rujna polazak iz Dubrovnika je također u 19:00, dok je povratak s Lopuda zakazan za 01:00. Po dolasku na Lopud za sve posjetitelje organizirat će se tura po otoku uz stručnog vodiča.

Na Lopudu nas očekuju dobitnik Grammyja saksofonist David Sánchez sa svojim bendom, japanski pijanist BIGYUKI, pjevačica i looping umjetnica Thana Alexa, australski basist Lex Sadler, Obradović & Tixier Duo, koji zajedno vode francuski pijanist David Tixier i hrvatska bubnjarica Lada Obradović, četverostruki dobitnik Grammyja Antonio Sánchez i njegov bend Bad Hombre, ali i brojni drugi vrhunski jazz umjetnici među kojim je i master festivala Joe Lovano koji će se pridružiti na jam sessionu.

Masterclassove i predavanja pohađat će 13 mladih profesionalaca iz Hrvatske i drugih zemalja: Haddis Alemayehu, masinko – etiopska lutnja (Etiopija), Mirsad Dalipi, bubnjevi (Kosovo), Aldo Foško, klavir i saksofon (Hrvatska), Maja Grgić, vokal (Hrvatska), Milena Jančurić, flauta (Srbija), Lana Janjanin, klavir i vokal (Hrvatska), Jošt Lampret, bas (Slovenija), Stevan Milijanović, klavir (Srbija), Borna Pehar, klavir (Hrvatska), Žiga Smrdel, bubnjevi (Slovenija), Ajda Stina Turek, vokal (Slovenija), Lidija Strika, bas (Hrvatska), i Angelica Zacchigna, vokal (Italija i Hrvatska).