Ivana Jelača u emisiji “Jednakost” dotaknula se pitanja jednakosti i ravnopravnosti u svijetu klasične glazbe, a istaknula je i njezinu ulogu i važnost u 21. stoljeću.

“Iako je kod nas glazba dosta dobro zastupljena, generalno, skladateljice i glazbenice bile su po strani jer nisu djelovale na javnoj glazbenoj sceni. To se jednostavno nije smatralo prikladnim za žene, a pogotovo kada govorimo o onima viših društvenih staleža, plemkinjama ili o onima koje su pripadale bogatom građanskom sloju.” kazala je Jelača.

Danas se dosta radi na tome da se glazba suvremenih autorica više izvodi, jer, ističe Jelača, živimo u društvu koje se bori protiv diskriminacije svake vrste. Ne radi se samo o spolnim razlikama, već živimo u transrodnom društvu, a što se tiče klasične glazbe u 21. stoljeću tek smo na početku.

„To sve se događa upravo radi ustaljenih rituala koje smo preuzeli, a nismo osvijestili od kuda i zašto je to tako. Vrlo često se događa da je stanje statusa quo i nitko ne želi ništa promijeniti. To je prirodno jer ljudi nisu skloni naglim promjenama, ali one se događaju i neizbježne su.“ dodala je Jelača.

https://www.youtube.com/watch?v=p3wac_X7LOU

Cijelu emisiju “Jednakost” u kojoj je gostovala pijanistica Ivana Jelača možete pogledati na YouTube kanalu Dubrovačke televizije.