U emisiji “Zdrav grad zdravog duha” gostovala je Mirna Benić, spec.školske i adolescentne medicine u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije koja je istaknula važnost HPV infekcije koju izaziva humani papiloma virus. Opće preventivne mjere odnose se na smanjenje vjerojatnosti infekcije HPV virusom, a obuhvaćaju što kasnije stupanje u spolne odnose, što manji broj spolnih partnera, korištenje zaštitnih sredstava, zatim mjere smanjenja pridonosećih čimbenika za razvoj raka, a odnose se na prestanak pušenja i prekid hormonalne kontracepcije kod pozitivnog PAPA testa. Danas je dostupna i specifična preventivna mjera cijepljenjem.

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, svake godine obilježava se u trećem tjednu mjeseca siječnja diljem Europe na inicijativu Europske asocijacije protiv raka vrata maternice s ciljem podizanja svijesti bolesti, mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice u žena.

U Europi svake godine oko 60.000 žena oboli od raka vrata maternice, a 30.000 ih umre. U nekim zemljama Istočne Europe stopa pojavljivanja raka vrata maternice je dva do pet puta veća nego u zapadnoeuropskim zemljama. Ove razlike prvenstveno ovise o prisutnosti odnosno odsutnosti programa prevencije raka vrata maternice. Naime, medicina utemeljena na dokazima jasno je utvrdila da se kroz populacijski organizirane programe probira raka vrata maternice može spriječiti do 80% slučajeva. U Hrvatskoj godišnje oboli više od 300 žena od invazivnog raka vrata maternice, odnosno prema zadnjim službenim podacima Nacionalnog registra za rak za 2020. godinu, 276 žena od invazivnog raka (C53 prema MKB-10) i 590 od lokaliziranog carcinoma in situ (D06).

Svi navedeni pokazatelji o raku vrata maternice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukazuju da se preventivne aktivnosti u sprječavanju nastanka ovog sijela raka trebaju pojačati, biti sveobuhvatnije uz kontinuirani intenzitet i aktivno sudjelovanje svih lokalnih i nacionalnih stručnjaka, institucija i organizacija, jer se rak vrata maternice može i mora otkriti u lokaliziranom stadiju, koje će dovesti do uspješnog izlječenja.

Cijelu emisiju “Zdrav grad zdravog duha” u kojoj je gostovala Mirna Benić, spec. školske i adolescentne medicine u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije, možete pogledati na Youtube kanalu Dubrovačke televizije.